Alla lekar

Sök bland lekarna
Alla Lekarkivets lekar
560 lekar hittades.

Bollvagnen

Material
 • Bollvagn
 • Bollar
Kategori
Betyg 3.30/576

Beskrivning
Här ska man ha en bollvagn eller en plint som man gör låda av locket och många bollar. Passar bra för mindre barn 6-10 år.
Man lägger i alla bollarna i vagnen. Ledaren tar och kastar ut bollarna och barnen ska springa och hämta dom och lägga tillbaks dom. Bra avslutning brukar vara mycket skratt och stoj. Jag brukar spela teater och klaga på att vi ska väl inte sluta nu utan jag vill fortsätta stöka och kasta bollar. :)

Bidrag från:
Fredrik
Läs eller lämna kommentarer (4)

4-lags hörnfotboll

Material
 • Mjuk fotboll
 • 4 gymnastikbänkar
 • Lagband
Kategori
Betyg 3.71/319

Beskrivning
En lek som är lik fotboll men istället för en vanlig fotboll har men en mjuk skumgummiboll och spelar utan skor, alltså i sockar/strumpor (barfota går inte).
Vi brukar dela upp klassen i fyra lag och dela gymnastiksalen så den blir halv med plintar, eller bänkar.

I alla hörn ställer vi en bänk liggande på sidan med "sittytan" som målyta vinklad mot mitten av spelplanen.

De bänkarna ska fungera som mål. Varje lag ställer sej bakom en bänk i vars ett hörn och sen är det dags att börja. Två lag börjar att spela. De som möts är hörnen diagonalt mot varandra.

Sen efter ena laget har träffat sittytan på bänken så ska alla dom som spelat springa in bakom sina mål och dom två andra lagen som har stått och väntat ska börja spela och försöka träffa deras motståndares bänkar. Det kanske låter lite krångligt men är jättekul när man ska försöka få fart och man bara glider på sockorna!
Bidrag från:
Anna Göthesson
Läs eller lämna kommentarer (5)

Minutboll

Material
 • Boll
 • Gymnastikbänkar
 • Ärtpåsar
 • Tidtagarur
Kategori
Betyg 3.61/416

Beskrivning
Gymnastiksalen delas i fyra lika stora rutor med hjälp av några bänkar ställda som ett kors. Deltagarna delas in i fyra lag som tar varsin ruta i besittning. Varje lag får sedan en hög med ärtpåsar. Lika många ärtpåsar i varje lags hög.

Ledaren står sedan redo med en tidtagare och en boll. Leken börjar genom att ledaren slänger in bollen i något lags ruta och startar tidtagningen. Då gäller det för det laget att snabbt göra sig av med bollen genom att slänga in den i något annat lags ruta och så fram och tillbaka. För det lag som har bollen i sin ruta när en minut har gått förlorar en ärtpåse.

Så fortsätter man tills något lag är av med alla sina ärtpåsar eller tills det bara är ett lag med ärtpåsar kvar.

Denna lek har också kallats Eldklotet.
Läs eller lämna kommentarer (11)

Slottstriden

Material
 • Boll
Kategori
Betyg 3.53/788

Beskrivning
Till denna lek behöver man en fotboll.

Dela upp deltagarna i två lag där det enda laget bildar en ring, vända utåt med en "kung" i mitten. Det andra laget står utspridda utanför ringen och tilldelas fotbollen.

Utelaget ska anfalla och försöka att kasta in fotbollen i ringen, antingen över muren eller genom den. Försvararna försöker förhindra det hela men får inte släppa taget om varandras händer. Kungen kan också stoppa bollen och kan ut den igen.

Om bollen nuddar marken inne i ringen så har anfallarna lyckats att inta slottet och då får laget byta plats.

Den som kastar in bollen så att den nuddar marken blir nästa kung. (Om den som kastar in bollen redan varit kung så får den välja någon annan
av deltagarna.)
Bidrag från:
Lara W
Läs eller lämna kommentarer (14)

Rusräknerutten

Material
 • Fotboll
Kategori
Betyg 3.51/421

Beskrivning
Till denna lek behövs en boll.
Dela upp deltagarna i två lag och låt ena laget ställa sig i ring med några meter mellan varje deltagare. Det andra laget ställer sig på ett led en bit ifrån ringen.
Den första i "led-laget" ropar "NU" och springer runt "ring-laget", tillbaka och nuddar den sista i det egna ledet. Sista man i ledet ropar "STOPP" då den löpande får kroppskontakt.
"Ring-laget" ska försöka hinna med många bollpass som möjligt runt i ringen från det att "led-laget" skriker "NU" till "STOPP"
Bollpassen räknas och byte sker när alla i "led-laget" sprungit Det laget som har lyckats med flest bollpass har segrat!

Bidrag från:
Lara W
Läs eller lämna kommentarer (5)

Brännfotboll

Material
 • Fotboll
 • 4 Koner
 • Brännplatta
 • Papper och penna
Kategori
Betyg 3.74/323

Beskrivning
Två lag, ett ute och ett inne. Utelaget har en brännare. Man sätter ut fyra koner i en mindre kvadrat.

Innelaget ska sparka ut en fotboll så långt som möjligt. Utelaget hämtar och slänger eller sparkar bollen till brännaren som tar bollen med händerna och springer till brännplattan och lägger ner bollen.

Under tiden springer den som sparkat ut bollen så många varv som möjligt. Ett poäng för varje kon man passerar. Det lag som har flest poäng vinner.
Bidrag från:
Hanne Bengtsson
Läs eller lämna kommentarer (2)

Livvakts brännboll

Material
 • Mjuk boll
 • 4 koner
Kategori
Betyg 3.80/323

Beskrivning
Planen ser ut som en brännbollsplan med 4 koner man ska runda. Deltagarna delas in i innelag samt utelag.

Förste man i innelaget sparkar eller kastar ut en mjukboll, sedan ska kastaren försöka ta sig runt banan utan att bli träffad av bollen. Det är förbjudet att springa bakåt och konerna är INTE baser där man är fredad.

Utelagets uppgift är att fånga upp bollen och träffa löparen med den. Att springa med boll är förbjudet den måste passas mellan utespelarna. En annan person i innelaget agerar livvakt. Livvaktens uppgift är att springa med personen som kastat ut bollen och försöka skydda denna från att bli träffad. Livvakten är immun mot bollträffar. Livvakten blir sedan kastare. Innelaget får poäng för varje avklarad helrunda och utelaget för varje prickad löpare.

Bidrag från:
Pär Karlsson
Läs eller lämna kommentarer (9)

Fjuttboll

Material
 • Amerikansk fotboll eller rugbyboll
 • 2 mål
 • Lagband eller västar.
Kategori
Betyg 3.97/223

Beskrivning
Påminner mycket om fotboll, fast den spelas med en amerikansk fotboll.
Två lag, med ca 8-15 spelare i varje, spelar på en fotbollsplan med målen som finns, koner el dylikt.
Startpositionen är att båda lagen står uppställda i sina mål. Bollen ligger mitt på planen. Blås igång spelet och båda lagen rusar mot bollen.
Bollen spelas med fötterna som i vanlig fotboll.
Hamnar bollen utanför planen blir det inspark till det lag som inte orsakade insparken.
När någon gjort mål blir det uppkast.
Fällning, filmning, hård tackling = straff 15m från mål. Man får nicka bollen men det gör oftast ont och kan orsaka knäckta näsor! Händerna används inte i spelet, hands ger frispark till laget som inte orsakade hands.
Lagom speltid brukar vara 2x20 min.

Spelet uppfann jag när jag hade ett halvt tjejfotbollslag i en konfirmandgrupp. Dom andra ville inte spela med fotbollstjejerna, men med den ovala bollen så träffar inte ens dom bästa bollen alla gånger utan alla blir jämnbra!

Bidrag från:
Calle Hultman
Läs eller lämna kommentarer (2)

Paintball

Material
 • Mjuka bollar
 • Blandade gymnastikredskap
 • Lagband
Kategori
Betyg 3.92/356

Beskrivning
Lättast att spela med ungdomar, klass 5-9 kanske då det kan vara
svårt för mindre. Denna lek uppskattas mycket av äldre, i min klass, jag går i 9, är den populär, vi spelar den typ varje gympalektion!

Tillsammans bygger man upp en bana av gympasalens redskap - redskapen ska fungera som skydd. Ungefär halva gympasalen brukar räcka. Gruppen delas in i 2 lag.
Sedan skall man ha ett jämnt antal mjuka bollar, lika många till båda lagen.
På start signalen gäller det att så snabbt som möjligt få tag på en boll och kasta på motståndarna. Redskapen som banan är byggd av skall användas som skydd mot bollarna. Blir man träffad i huvudet gills det ej, annars går man och sätter sig vid sidan av planen. När ett lag har
vunnit, d.v.s brännt ut alla motståndare, kör man om igen!

Ett bra tillägg från Carin Thornberg:
När jag kör denna leken med mina elever åk 3-5 så får man ett band om man blir bränd i stället för att åka ut. Laget som har minst antal band när man slutar har vunnit. Detta gör att alla eleverna får vara med hela tiden och ingen behöver känna sig utanför eller vara overksam.

Ett annat tillägg från Carina Forsgren:
När vi leker denna lek så har lagen en boll var i sin färg. De får endast bränna motståndarlaget med sin boll. Det blir lite mera rörelse i leken då.

Ett tredje från Niklas:
Jag har andra aktiviteter för dom som blir brända. Exempelvis så kan de som blir brända göra: 10 upphopp eller 10 armhävningar eller 10 situps osv. och sen ta del av aktiviteten igen. En väldigt bra aktivitet om man är ute efter fart och fläkt.

Ett fjärde från Moroten:
Ett tillägg man kan göra är att låta en eller två i varje lag vara medicinmän som genom att nudda en bränd spelare i sitt egna lag sätter denna person i spel igen. Det förutsätter också att man lägger sig där man blir bränd. Då blir det mer strategi och mina klasser älskar det!
Jag undrar om medicinmannen kan bli träffad och isåfall är ute? //micke

Bidrag från:
Emma
Läs eller lämna kommentarer (16)

Doppboll

Material
 • Boll
 • 2 låga plintar eller rockringar
 • Lagband
Kategori
Betyg 3.70/177

Beskrivning
Deltagarna delas upp i två lag. Varje lag utser en "målvakt" som ska stå på vars en låg plint eller i en rockring som är placerad nära bortersta kortsidorna av motståndarnas spelplan (gymnastiksalen). Doppboll fungerar i princip som handboll och spelas då förståss med en boll tex. handboll eller lämpligen en mjukboll. Bollen passas alltså med händerna MEN man får inte springa när man håller i bollen! För att förflytta bollen måste den passas mellan lagmedlemmarna. Kruxet är att när man tar emot en passning måste bollen "doppas" i golvet. Bollen måste alltså nudda vid golvet innan den får passas vidare. När en passning når fram till lagets "målvakt" får laget en poäng. Det är inte heller tillåtet att kasta iväg bollen och fånga upp den själv igen, (passning till sig själv). Glömmer någon bort att doppa bollen i golvet blir det frikast för andra laget där den felaktiga passen gjordes från.
Läs eller lämna kommentarer (1)

Plintboll

Material
 • Boll
 • 2 plintar
 • Lagband
Kategori
Betyg 3.71/100

Beskrivning
Deltagarna delas in i två lag. På spelplanen ställer man ut två låga plintar, en på vardera kortändan. Sedan väljs en person ur varje lag ut som får ställa sig på plinten som står på motståndarnas planhalva. Plintboll spelar bäst med en mjukboll. Målet är att passa bollen till lagets "målvakt" på plinten. Lyckas man med det får laget en poäng. Det är inte tillåtet för en spelare att springa med bollen, den måste passas till en medspelare.

Vill man göra det lite svårare kan man lägga till reglen att man måste studsa bollen via golvet till målvakten på plinten för att målet ska räknas.
Läs eller lämna kommentarer (2)

Krabbfotboll

Material
 • Boll
 • 2 mål
 • Lagband
Kategori
Betyg 3.62/131

Beskrivning
Deltagarna delas in i två lag. Varje lag har ett mål (modell större bandymål). I krabbfotboll får man inte springa upprätt utan måste förflytta sig genom att gå på alla fyra (händer och fötter) med ryggen mot golvet. Det går utmärkt att spela med en badboll annars fungerar en mjukboll bra. Poäng för varje mål.
Läs eller lämna kommentarer (1)

Konboll

Material
 • Boll
 • 2 plintar
 • 10 koner
 • Lagband
Kategori
Betyg 3.86/139

Beskrivning
Deltagarna delas in i två lag. Varje lag har en plint på sin planhalva med fem stycken koner uppställda på. Målet är att välta ner motståndarlagets koner genom att träffa dem med en mjukboll. Det är inte tillåtet att springa med bollen (eller kasta den framåt åt sig själv att plocka upp) den måste passas mellan lagmedlemmarna. Poäng delas ut för varje kon som välts ner. Konerna får inte hållas kvar på plats utan bara göra svåra att träffa genom att stå i vägen helt enkelt. När koner blivit välta ställs de tillbaka på plats igen och det lag vars koner blivit välta börjar boll från egen plint.
Läs eller lämna kommentarer (4)

Ränna

Material
 • Tennisboll
Kategori
Betyg 3.24/129

Beskrivning
Denna lek lektes på stadens trottoarer där man ställde sig på varsin sida av en ränna i trottoaren som löpte från stupröret vid husfasaden och ut till rännstenen. Träffade man rännan så att bollen studsade tillbaka och man lyckades fånga lyra fick man en poäng. Vi brukade köra till tio poäng.

Nu kan man bolla Ränna överallt med den "trottoarplatta" vi gjuter av återvunna bildäck! www.noittoys.se.
Bidrag från:
Bengt Erlandsson
Läs eller lämna kommentarer (4)

Boll-stå

Material
 • Mjuk boll
Kategori
Betyg 3.81/140

Beskrivning
En person utses till kastare. Alla får springa runt fritt inom ett begränsat område tills kastaren ropar "Boll-Stå". Då måste alla frysa och stå still. Kastaren också. Han eller hon försöker nu träffa de andra med bollen (mjuk boll).
Händerna är fria och lediga och man får försöka slå bort bollen med hjälp av händerna. Men nuddar bollen den övriga kroppen blir man istället kastarens medhjälpare. Leken fortsätter förutom det att man nu som kastare har en stillastående medhjälpare att passa till för att göra det lättare att träffa någon med bollen.
Bidrag från:
Lotta Brynge
Läs eller lämna kommentarer (3)

Kasta Gris

Material
 • Boll
Kategori
Betyg 3.55/176

Beskrivning
Deltagarna står i en ring och kastar en boll mellan sig. Det gäller att fånga bollen och inte tappa den. Skulle man tappa bollen eller misslyckas att fånga den får man första gången bokstaven G. Andra gången man tappar den får man bokstaven R sedan I och slutligen S. När man missat bollen fyra gånger är man ute ur leken. Den som är kvar till sist har vunnit.
Bidrag från:
Sara Karlsson
Läs eller lämna kommentarer (2)

Sno en boll/skydda din boll

Material
 • Bollar till alla
 • Koner till avgränsning
Kategori
Betyg 3.63/102

Beskrivning
Alla deltagarna rör sig inom ett ganska litet, väl markerat område med vars en boll vid fötterna. En person är utan boll. När leken börjar ska personen utan boll försöka ta en av sina kompisars boll. Man får endast använda sina fötter på sedvanligt fotbollsmaner. Den som blir av med sin boll får försöka ta någon annans. Borde kunna fungera lika bra med basket och innebandy.

En variant är att låta en person vara jagare vars mål är att peta ut de övriga deltagarnas bollar utanför det markerade området. Om bollen kommer utanför området kan man antingen vara utslagen eller få hämta sin boll och vara med igen.

Läs eller lämna kommentarer (1)

Passningsövning

Material
 • Bollar till varje par
 • Koner att gränsa av med
Kategori
Betyg 2.71/123

Beskrivning
Det här med passningsspel är svårt för många Zlatan wannabees! Deltagarna paras här ihop två och två med en boll per par. De måste hålla sig i rörelse inom ett litet markerat område och hela tiden passa bollen mellan sig. Räkna antalet lyckade passningar?
Läs eller lämna kommentarer (1)

Attack fotboll!

Material
 • Fotboll
 • 2 mål
 • Lagband eller västar
Kategori
Betyg 3.80/158

Beskrivning
En variant av fotboll, alltså behövs två lag, en fotbollsplan, en fotboll och två mål. Lagen ställer upp på led längs ena långsidan. Ledaren står mellan leden och håller fotbollen i händerna, säger ett nummer, t.ex. 2 och kastar ut fotbollen på planen. Då rusar de två första från varje lag ut på planen och försöker göra mål. Säger ledaren 3 rusar således de tre första ur varje led ut och spelar. När ena laget gjort mål eller om bollen kommer utanför planen springer spelarna tillbaka och ställer sig sist i sina led. Ledaren tar upp bollen, säger en ny siffra så fortsätter leken. Det går även att säga "Attack fotboll!" då ska alla spelare ut på planen.
Läs eller lämna kommentarer (3)

Bränna svansen

Material
 • Mjukboll
Kategori
Betyg 3.98/233

Beskrivning
Deltagarna delas upp i två lag. Lag Ett bildar en orm genom att ställa sig på led där man håller ett ordentligt tag om livet på framförvarande person. Lag Två ställer sig i en ring kring ormen och får en mjukboll. På given signal ska Lag Två försöka träffa svansen på ormen, dvs sisteman i ledet. Bollen får bara passas mellan lag medlemmarna i Lag Två som måste stå stilla i ringen, inte springa med bollen.

När någon lyckas träffa sisteman i ormen kan man göra på olika sätt. Antingen får den som träffat bli ny svans i ormen och "huvudet" tar dennes plats i ringen. Eller så byter lagen plats helt, eller så får dom som blir träffade fylla på i ringen tills ormen bara består av en person.
Läs eller lämna kommentarer (3)

Kinesiskörfil

Material
 • En ärtpåse eller boll
Kategori
Betyg 3.79/132

Beskrivning
Deltagarna står i en ring med en person i mitten med en boll. Deltagaren i mitten kastar bollen till någon i ringen. Personerna som står till vänster och höger om den som fångar bollen ska nu lägga handen sin kind som vetter mot boll hållaren (vänster hand på sin vänstra kind och vice versa). Personen som fångat bollen kastar omedelbart tillbaka den till personen i mitten. Bollen kastas sen direkt till någon i ringen igen och sidokamraterna till fångaren tar upp handen närmast bollen mot sin kind. Gör någon fel, tex lyfter sin hand mot fel kind, eller glömmer göra det helt får denne sätta sig ner och vila till nästa runda. Eventuellt kan den som gör fel få stå i mitten.
Läs eller lämna kommentarer (2)

Basket fia

Material
 • Basketkorgar
 • 1 basketboll per lag
 • 1 ärtpåse per lag
 • 10-15 rockringar
Kategori
Betyg 3.97/134

Beskrivning
En lek som med fördel utförs i en gymnastiksal. Deltagarna delas upp i lika många lag som det finns basketkorgar i salen. Mitt på golvet lägger man rockringar i en cirkel. I en av rockringarna placeras en ärtpåse för varje lag, helst i olika färger. När leken sätter igång försöker lagen skjuta mål i sin korg med en basketboll. Varje gång det blir mål får ärtpåsen flyttas fram en rockring. Det lag som först fått sin ärtpåse runt hela vägen har vunnit.

Man behöver ju inte tvunget spela basket, det går att pricka vad som helst med något för att leka denna lek!

Läs eller lämna kommentarer (5)

Pansarboll

Material
 • Mjukboll
 • Gymnastikmattor
Kategori
Betyg 3.50/107

Beskrivning
Man delar upp deltagarna två och två per matta (tunna mattor som används vid redskapsgymnastik i skolan). En utses till "tagare", han eller hon ska med hjälp av en mjuk boll träffa benen på sina kamrater bakom mattorna. De ska således akta sig för bollen. Blir man träffad byter man plats. Det går även att öka antalet bollar beroende på antal deltagare och ålder.
Bidrag från:
Emma
Läs eller lämna kommentarer (0)

Killerboll

Material
 • Mjukboll
Kategori
Betyg 4.03/246

Beskrivning
Alla deltagare sprider ut sig i en sal eller inom ett visst område. Sedan så kastas en boll in. Alla kan sedan bränna sina kamrater genom att kasta bollen på dem. Huvudet är skyddat.
Om en person fångar bollen bränns istället den som kastat. (Det är en regel man kan skippa).
Bollen får inte studsa innan den träffar någon, då gills inte bränningen.
När man blivit bränd får man sitta på en bänk vid sidan. Där får man vänta tills den personen man blivit bränd av blir bränd själv!

Då får alla deltagare som blivit brända av just den personen komma in i leken igen. Spelet fortsätter tills alla är utebrända utom en.
Man kan även kasta in fler bollar. (Bollen ska givetvis vara mjuk).

Om det blir för lång väntan för dem på bänken och dåligt tempo kan man absolut släppa in alla på plan igen för att få igång det igen!
Läs eller lämna kommentarer (13)

Plåstertagen

Material
 • Mjukboll
 • Lagband som visar vem som tar
Kategori
Betyg 3.92/62

Beskrivning
Med hjälp av en mjukboll ska en tagare försöka träffa de övriga deltagarna. När någon blir träffad markeras det genom att man håller sin hand där bollen träffat. Man har två chanser på sig, sen tar ju händerna slut, den tredje gången får man sätta sig vid sidan och vila till nästa omgång. Den som lyckas stanna kvar till sist har vunnit.
Läs eller lämna kommentarer (3)

Pin It on Pinterest