Slottstriden

Material
  • Boll
Kategori
Betyg 3.53/757

Beskrivning
Till denna lek behöver man en fotboll.

Dela upp deltagarna i två lag där det enda laget bildar en ring, vända utåt med en "kung" i mitten. Det andra laget står utspridda utanför ringen och tilldelas fotbollen.

Utelaget ska anfalla och försöka att kasta in fotbollen i ringen, antingen över muren eller genom den. Försvararna försöker förhindra det hela men får inte släppa taget om varandras händer. Kungen kan också stoppa bollen och kan ut den igen.

Om bollen nuddar marken inne i ringen så har anfallarna lyckats att inta slottet och då får laget byta plats.

Den som kastar in bollen så att den nuddar marken blir nästa kung. (Om den som kastar in bollen redan varit kung så får den välja någon annan
av deltagarna.)
Bidrag från:
Lara W

Kommentarer

1. Sissi - 2010-03-01 17:20:21  
Den här övningen verkar vara väldigt kul. Så jag ska prava den när jag mit friends möte imorgon. Tack så mycket!!
2. Maria - 2010-11-24 13:50:39
Får cirkeln stå hur nära kungen som helst, så golvytan blir jätteliten, eller hur styrs detta?

Bra fråga, det har inte uppkommit de gånger jag kört leken, men det går ju att göra en egen regel för det om deltagarna försöker "fuska". T.ex det är bara de i ringen som är närmast bollen som får stänga luckor, minst en armlängds avstånd mellan kung och ring eller liknande. Eventuellt så förlorar försvarande lag även om slottet "kollapsar" och klämmer kungen. Testa olika förslag! Deltagarna brukar vara bra på att själva komma på gemensamma regelförslag och eftersom lagen byter roller så drabbas ju alla av att leken blir för defensiv.

Hör gärna av dig igen om ni hittar på en bra lösning! Lycka till //Micke
3. Matilda - 2011-01-12 06:34:38
bra lek
4. Jonna - 2011-01-25 18:51:08
Hej! jag ska ha en gympalektion nu på våren, det veker som en bra lek, men jag behöver veta hur lång tid leken tar ungefär????

Hej hej! En omgång i sig tar inte så lång tid. Den avgörs ju av hur snabbt anfallande lag lyckas placera en boll inuti slottet och det behöver ju inte ens hinna gå fem sekunder.

Det handlar nog mest om hur länge deltagarna tycker det är roligt helt enkelt. Jag har själv provat leken och den brukar vara väldigt uppskattad. Det goda betyget den har säger att det är fler som tycker om den. Så räkna lätt med att få köra flera omgångar och kanske en 10-15 minuter totalt. Många brukar vilja få prova vara kung.

Lycka till! //Micke
5. Simon S - 2011-05-07 22:24:36
Om man tänker lite genusmedvetet:

Det känns som den som kommit på leken slenrianmässigt kallat personen i mitten för kung. Varför inte testa att kalla den för drottning istället? Något säger mig att många killar kommer att reagera över om de ska vara drottning, men få tjejer kommer reagera över att de ska vara kung. Det är något att fundera kring.

Skulle man kalla tjejet som stod i mitten för drottning, och killar för kung skulle det bara bli löjligt.

Jag skulle nog tycka det var bättre om man hade en könsneutral term, som slottsvakt eller härskare.

Detta är nog en lek med ganska många år på nacken och namnet är ganska allmängiltigt. Den som tipsade använde också citationstecken kring kung, säkert för att markera att det lika gärna kan vara en drottning eller härskare för den delen.
Det kan vara enklare att förklara något om man använder vissa formuleringar för att det inte ska låta allt för krystat. Jag brukar dock försöka vara noggrann med att använda neutrala ordval så mycket som möjligt.
Det är bara att använda sitt sunda förnuft och säga drottning när det är en drottning eller kung när det är en kung, det är ju dock härskaren på slottet som avgör i slutändan! :) //Micke
6. Pippi Långstrum - 2011-10-19 19:36:08
tack så mycket för tipset, har också en idrotts lektion om nån vecka så jag kommer garanterat använda leken:)
7. Alf - 2012-03-03 23:21:42
prövade denna leken med 19 killar i åttaårsåldern, ringen blev väldigt liten.
Kallade leken för försvarsborgen med en målvakt i mitten
8. Kompisstödjaren William - 2012-05-29 13:53:03
Ska ha gympalek imorgon verkar bra som sådan lek:d
9. Leksugen - 2012-08-15 10:11:06
Tack för ett superkul tips, som de skrivit innan är detta en bra lek - skönt att någon har idéer när andra behöver!
10. Charm - 2013-09-07 13:55:46
ska man få in bollen i ringen genom att spela som på fotboll? alltså att man inte får använda händerna, man får kanske nicka tror jag.

Man använder händer som i handboll. Så brukar jag göra, men det går säkert att arbeta om till fotboll om man vill. Prova och berätta :)

//Micke
11. Krister - 2014-10-03 10:37:58
Kärt bart har många namn...
Som pedagog kan man alltid välja att kalla leken för något annat än vad som står här osv. De tips och idéer som finns här har några år på nacken som Micke beskriver. Jag ändra alltid namnet om jag stöter på konstiga ord eller att eleverna har något bättre namn på det. Ibland kan jag t.ex blanda två lekar som t.ex Ambulanskull och plåsterkull.
12. lilla leken - 2016-02-12 13:06:23
cool lek!!!!! vi är en hel klass som ska köra den
13. Charlotte - 2022-08-21 12:25:52
Jag undrar om det är bäst att utelaget turas om att kasta in bollen eller om det är fritt för vem som helst att försöka? Bäst måste väl vara att turas om och gå laget runt i tur och ordning så att alla får prova.

Det går såklart att anpassa alla lekar utifrån tillfälle, behov och syfte. Om det går att lösa med turtagande i kastandet och det förbättrar lekupplevelsen så gör absolut det!
Om jag minns rätt från när jag använt leken så kan tempo vara avgörande eftersom innelaget får gott om tid att placera sig defensivt om det tar lång tid för utelaget att organisera kastningen.
Men prova på och meddela gärna hur det gick!
/Micke
14. Li-Lo - 2022-03-16 23:52:41
Hej!
Jag provade denna lek och resultatet blev sådär, troligtvis för jag missade några detaljer.

Vad har kungen för uppgift under spelets gång?

Hälsningar
Li-Lo

Kungen är också med i försvaret av marken inuti ringen och fungerar väl också lite som ett ankare, centrum och riktmärke för ringen så att den inte driver iväg för långt eller kan dra ihop sig för mycket så det inte blir någon yta kvar inuti ringen för bollen att landa i.
Kungen kan slå bort och fånga bollen och har en friare roll än övriga försvarare eftersom denne inte håller någon i handen.

Såklart krävs det lite samspel från alla deltagare att komma överens så att ringen inte får sluta ihop sig så mycket att målet för leken blir omöjligt att uppnå. Men om ringen utgörs av 8-10 deltagare borde det skapas tillräckligt stora ytor för en boll.

Hoppas det ger lite tydligare förklaring och att leken fungerar bättre framöver!
//micke
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest