Laglekar

Sök bland lekarna
Lekar som utförs i lag! Inte så många stafetter här men mycket annat kul
97 lekar hittades.

4-lags hörnfotboll

Material
  • Mjuk fotboll
  • 4 gymnastikbänkar
  • Lagband
Kategori
Betyg 3.71/317

Beskrivning
En lek som är lik fotboll men istället för en vanlig fotboll har men en mjuk skumgummiboll och spelar utan skor, alltså i sockar/strumpor (barfota går inte).
Vi brukar dela upp klassen i fyra lag och dela gymnastiksalen så den blir halv med plintar, eller bänkar.

I alla hörn ställer vi en bänk liggande på sidan med "sittytan" som målyta vinklad mot mitten av spelplanen.

De bänkarna ska fungera som mål. Varje lag ställer sej bakom en bänk i vars ett hörn och sen är det dags att börja. Två lag börjar att spela. De som möts är hörnen diagonalt mot varandra.

Sen efter ena laget har träffat sittytan på bänken så ska alla dom som spelat springa in bakom sina mål och dom två andra lagen som har stått och väntat ska börja spela och försöka träffa deras motståndares bänkar. Det kanske låter lite krångligt men är jättekul när man ska försöka få fart och man bara glider på sockorna!
Bidrag från:
Anna Göthesson
Läs eller lämna kommentarer (5)

Minutboll

Material
  • Boll
  • Gymnastikbänkar
  • Ärtpåsar
  • Tidtagarur
Kategori
Betyg 3.61/416

Beskrivning
Gymnastiksalen delas i fyra lika stora rutor med hjälp av några bänkar ställda som ett kors. Deltagarna delas in i fyra lag som tar varsin ruta i besittning. Varje lag får sedan en hög med ärtpåsar. Lika många ärtpåsar i varje lags hög.

Ledaren står sedan redo med en tidtagare och en boll. Leken börjar genom att ledaren slänger in bollen i något lags ruta och startar tidtagningen. Då gäller det för det laget att snabbt göra sig av med bollen genom att slänga in den i något annat lags ruta och så fram och tillbaka. För det lag som har bollen i sin ruta när en minut har gått förlorar en ärtpåse.

Så fortsätter man tills något lag är av med alla sina ärtpåsar eller tills det bara är ett lag med ärtpåsar kvar.

Denna lek har också kallats Eldklotet.
Läs eller lämna kommentarer (11)

Slottstriden

Material
  • Boll
Kategori
Betyg 3.53/785

Beskrivning
Till denna lek behöver man en fotboll.

Dela upp deltagarna i två lag där det enda laget bildar en ring, vända utåt med en "kung" i mitten. Det andra laget står utspridda utanför ringen och tilldelas fotbollen.

Utelaget ska anfalla och försöka att kasta in fotbollen i ringen, antingen över muren eller genom den. Försvararna försöker förhindra det hela men får inte släppa taget om varandras händer. Kungen kan också stoppa bollen och kan ut den igen.

Om bollen nuddar marken inne i ringen så har anfallarna lyckats att inta slottet och då får laget byta plats.

Den som kastar in bollen så att den nuddar marken blir nästa kung. (Om den som kastar in bollen redan varit kung så får den välja någon annan
av deltagarna.)
Bidrag från:
Lara W
Läs eller lämna kommentarer (14)

Rusräknerutten

Material
  • Fotboll
Kategori
Betyg 3.52/417

Beskrivning
Till denna lek behövs en boll.
Dela upp deltagarna i två lag och låt ena laget ställa sig i ring med några meter mellan varje deltagare. Det andra laget ställer sig på ett led en bit ifrån ringen.
Den första i "led-laget" ropar "NU" och springer runt "ring-laget", tillbaka och nuddar den sista i det egna ledet. Sista man i ledet ropar "STOPP" då den löpande får kroppskontakt.
"Ring-laget" ska försöka hinna med många bollpass som möjligt runt i ringen från det att "led-laget" skriker "NU" till "STOPP"
Bollpassen räknas och byte sker när alla i "led-laget" sprungit Det laget som har lyckats med flest bollpass har segrat!

Bidrag från:
Lara W
Läs eller lämna kommentarer (5)

Brännfotboll

Material
  • Fotboll
  • 4 Koner
  • Brännplatta
  • Papper och penna
Kategori
Betyg 3.74/323

Beskrivning
Två lag, ett ute och ett inne. Utelaget har en brännare. Man sätter ut fyra koner i en mindre kvadrat.

Innelaget ska sparka ut en fotboll så långt som möjligt. Utelaget hämtar och slänger eller sparkar bollen till brännaren som tar bollen med händerna och springer till brännplattan och lägger ner bollen.

Under tiden springer den som sparkat ut bollen så många varv som möjligt. Ett poäng för varje kon man passerar. Det lag som har flest poäng vinner.
Bidrag från:
Hanne Bengtsson
Läs eller lämna kommentarer (2)

Livvakts brännboll

Material
  • Mjuk boll
  • 4 koner
Kategori
Betyg 3.81/321

Beskrivning
Planen ser ut som en brännbollsplan med 4 koner man ska runda. Deltagarna delas in i innelag samt utelag.

Förste man i innelaget sparkar eller kastar ut en mjukboll, sedan ska kastaren försöka ta sig runt banan utan att bli träffad av bollen. Det är förbjudet att springa bakåt och konerna är INTE baser där man är fredad.

Utelagets uppgift är att fånga upp bollen och träffa löparen med den. Att springa med boll är förbjudet den måste passas mellan utespelarna. En annan person i innelaget agerar livvakt. Livvaktens uppgift är att springa med personen som kastat ut bollen och försöka skydda denna från att bli träffad. Livvakten är immun mot bollträffar. Livvakten blir sedan kastare. Innelaget får poäng för varje avklarad helrunda och utelaget för varje prickad löpare.

Bidrag från:
Pär Karlsson
Läs eller lämna kommentarer (9)

Fjuttboll

Material
  • Amerikansk fotboll eller rugbyboll
  • 2 mål
  • Lagband eller västar.
Kategori
Betyg 3.97/222

Beskrivning
Påminner mycket om fotboll, fast den spelas med en amerikansk fotboll.
Två lag, med ca 8-15 spelare i varje, spelar på en fotbollsplan med målen som finns, koner el dylikt.
Startpositionen är att båda lagen står uppställda i sina mål. Bollen ligger mitt på planen. Blås igång spelet och båda lagen rusar mot bollen.
Bollen spelas med fötterna som i vanlig fotboll.
Hamnar bollen utanför planen blir det inspark till det lag som inte orsakade insparken.
När någon gjort mål blir det uppkast.
Fällning, filmning, hård tackling = straff 15m från mål. Man får nicka bollen men det gör oftast ont och kan orsaka knäckta näsor! Händerna används inte i spelet, hands ger frispark till laget som inte orsakade hands.
Lagom speltid brukar vara 2x20 min.

Spelet uppfann jag när jag hade ett halvt tjejfotbollslag i en konfirmandgrupp. Dom andra ville inte spela med fotbollstjejerna, men med den ovala bollen så träffar inte ens dom bästa bollen alla gånger utan alla blir jämnbra!

Bidrag från:
Calle Hultman
Läs eller lämna kommentarer (2)

Paintball

Material
  • Mjuka bollar
  • Blandade gymnastikredskap
  • Lagband
Kategori
Betyg 3.93/355

Beskrivning
Lättast att spela med ungdomar, klass 5-9 kanske då det kan vara
svårt för mindre. Denna lek uppskattas mycket av äldre, i min klass, jag går i 9, är den populär, vi spelar den typ varje gympalektion!

Tillsammans bygger man upp en bana av gympasalens redskap - redskapen ska fungera som skydd. Ungefär halva gympasalen brukar räcka. Gruppen delas in i 2 lag.
Sedan skall man ha ett jämnt antal mjuka bollar, lika många till båda lagen.
På start signalen gäller det att så snabbt som möjligt få tag på en boll och kasta på motståndarna. Redskapen som banan är byggd av skall användas som skydd mot bollarna. Blir man träffad i huvudet gills det ej, annars går man och sätter sig vid sidan av planen. När ett lag har
vunnit, d.v.s brännt ut alla motståndare, kör man om igen!

Ett bra tillägg från Carin Thornberg:
När jag kör denna leken med mina elever åk 3-5 så får man ett band om man blir bränd i stället för att åka ut. Laget som har minst antal band när man slutar har vunnit. Detta gör att alla eleverna får vara med hela tiden och ingen behöver känna sig utanför eller vara overksam.

Ett annat tillägg från Carina Forsgren:
När vi leker denna lek så har lagen en boll var i sin färg. De får endast bränna motståndarlaget med sin boll. Det blir lite mera rörelse i leken då.

Ett tredje från Niklas:
Jag har andra aktiviteter för dom som blir brända. Exempelvis så kan de som blir brända göra: 10 upphopp eller 10 armhävningar eller 10 situps osv. och sen ta del av aktiviteten igen. En väldigt bra aktivitet om man är ute efter fart och fläkt.

Ett fjärde från Moroten:
Ett tillägg man kan göra är att låta en eller två i varje lag vara medicinmän som genom att nudda en bränd spelare i sitt egna lag sätter denna person i spel igen. Det förutsätter också att man lägger sig där man blir bränd. Då blir det mer strategi och mina klasser älskar det!
Jag undrar om medicinmannen kan bli träffad och isåfall är ute? //micke

Bidrag från:
Emma
Läs eller lämna kommentarer (16)

Doppboll

Material
  • Boll
  • 2 låga plintar eller rockringar
  • Lagband
Kategori
Betyg 3.70/176

Beskrivning
Deltagarna delas upp i två lag. Varje lag utser en "målvakt" som ska stå på vars en låg plint eller i en rockring som är placerad nära bortersta kortsidorna av motståndarnas spelplan (gymnastiksalen). Doppboll fungerar i princip som handboll och spelas då förståss med en boll tex. handboll eller lämpligen en mjukboll. Bollen passas alltså med händerna MEN man får inte springa när man håller i bollen! För att förflytta bollen måste den passas mellan lagmedlemmarna. Kruxet är att när man tar emot en passning måste bollen "doppas" i golvet. Bollen måste alltså nudda vid golvet innan den får passas vidare. När en passning når fram till lagets "målvakt" får laget en poäng. Det är inte heller tillåtet att kasta iväg bollen och fånga upp den själv igen, (passning till sig själv). Glömmer någon bort att doppa bollen i golvet blir det frikast för andra laget där den felaktiga passen gjordes från.
Läs eller lämna kommentarer (1)

Plintboll

Material
  • Boll
  • 2 plintar
  • Lagband
Kategori
Betyg 3.71/100

Beskrivning
Deltagarna delas in i två lag. På spelplanen ställer man ut två låga plintar, en på vardera kortändan. Sedan väljs en person ur varje lag ut som får ställa sig på plinten som står på motståndarnas planhalva. Plintboll spelar bäst med en mjukboll. Målet är att passa bollen till lagets "målvakt" på plinten. Lyckas man med det får laget en poäng. Det är inte tillåtet för en spelare att springa med bollen, den måste passas till en medspelare.

Vill man göra det lite svårare kan man lägga till reglen att man måste studsa bollen via golvet till målvakten på plinten för att målet ska räknas.
Läs eller lämna kommentarer (2)

Krabbfotboll

Material
  • Boll
  • 2 mål
  • Lagband
Kategori
Betyg 3.62/131

Beskrivning
Deltagarna delas in i två lag. Varje lag har ett mål (modell större bandymål). I krabbfotboll får man inte springa upprätt utan måste förflytta sig genom att gå på alla fyra (händer och fötter) med ryggen mot golvet. Det går utmärkt att spela med en badboll annars fungerar en mjukboll bra. Poäng för varje mål.
Läs eller lämna kommentarer (1)

Konboll

Material
  • Boll
  • 2 plintar
  • 10 koner
  • Lagband
Kategori
Betyg 3.86/138

Beskrivning
Deltagarna delas in i två lag. Varje lag har en plint på sin planhalva med fem stycken koner uppställda på. Målet är att välta ner motståndarlagets koner genom att träffa dem med en mjukboll. Det är inte tillåtet att springa med bollen (eller kasta den framåt åt sig själv att plocka upp) den måste passas mellan lagmedlemmarna. Poäng delas ut för varje kon som välts ner. Konerna får inte hållas kvar på plats utan bara göra svåra att träffa genom att stå i vägen helt enkelt. När koner blivit välta ställs de tillbaka på plats igen och det lag vars koner blivit välta börjar boll från egen plint.
Läs eller lämna kommentarer (4)

Attack fotboll!

Material
  • Fotboll
  • 2 mål
  • Lagband eller västar
Kategori
Betyg 3.80/158

Beskrivning
En variant av fotboll, alltså behövs två lag, en fotbollsplan, en fotboll och två mål. Lagen ställer upp på led längs ena långsidan. Ledaren står mellan leden och håller fotbollen i händerna, säger ett nummer, t.ex. 2 och kastar ut fotbollen på planen. Då rusar de två första från varje lag ut på planen och försöker göra mål. Säger ledaren 3 rusar således de tre första ur varje led ut och spelar. När ena laget gjort mål eller om bollen kommer utanför planen springer spelarna tillbaka och ställer sig sist i sina led. Ledaren tar upp bollen, säger en ny siffra så fortsätter leken. Det går även att säga "Attack fotboll!" då ska alla spelare ut på planen.
Läs eller lämna kommentarer (3)

Bränna svansen

Material
  • Mjukboll
Kategori
Betyg 3.98/232

Beskrivning
Deltagarna delas upp i två lag. Lag Ett bildar en orm genom att ställa sig på led där man håller ett ordentligt tag om livet på framförvarande person. Lag Två ställer sig i en ring kring ormen och får en mjukboll. På given signal ska Lag Två försöka träffa svansen på ormen, dvs sisteman i ledet. Bollen får bara passas mellan lag medlemmarna i Lag Två som måste stå stilla i ringen, inte springa med bollen.

När någon lyckas träffa sisteman i ormen kan man göra på olika sätt. Antingen får den som träffat bli ny svans i ormen och "huvudet" tar dennes plats i ringen. Eller så byter lagen plats helt, eller så får dom som blir träffade fylla på i ringen tills ormen bara består av en person.
Läs eller lämna kommentarer (3)

Basket fia

Material
  • Basketkorgar
  • 1 basketboll per lag
  • 1 ärtpåse per lag
  • 10-15 rockringar
Kategori
Betyg 3.94/131

Beskrivning
En lek som med fördel utförs i en gymnastiksal. Deltagarna delas upp i lika många lag som det finns basketkorgar i salen. Mitt på golvet lägger man rockringar i en cirkel. I en av rockringarna placeras en ärtpåse för varje lag, helst i olika färger. När leken sätter igång försöker lagen skjuta mål i sin korg med en basketboll. Varje gång det blir mål får ärtpåsen flyttas fram en rockring. Det lag som först fått sin ärtpåse runt hela vägen har vunnit.

Man behöver ju inte tvunget spela basket, det går att pricka vad som helst med något för att leka denna lek!

Läs eller lämna kommentarer (5)

Rumpdunk

Material
  • Fotboll
  • Fotbollsmål
Kategori
Betyg 3.06/76

Beskrivning
Max 6 spelare i två lag spelar med en vanlig fotboll och försöker helt enkelt göra mål på en målvakt som står i ett vanligt fotbollsmål... men - Varje spelare får bara nudda bollen en gång innan någon annan nuddar den. Exempel -Person A nuddar bollen, och då får han inte nudda den förrän person B nuddar den. Då får Person A nudda den igen. Dessutom får man inte bara skjuta på direkten. Man får endast skjuta på volley eller nicka in den. Därför får dom andra i laget chippa, eller lobba, bollen tills man fått den riktigt hög nog så någon kan skjuta eller nicka in den i mål.
Om man skjuter en volley, nickar eller gör något annat skott utanför målet, blir den som sköt/nickade bollen ny målvakt. Går bollen i mål utan att någon sköt eller nickat in den, får den som gjorde fel stå. Man kör upp till 10 prickar.
Gör man felskott in i mål eller utanför, eller om man skjuter riktigt/nickar utanför, får man en prick.
Nickar man in bollen i mål får den som står 4 prickar.
Skjuter man in mål på volley, får målvakten 2 prickar.
Den som först får 10 prickar förlorar, och resten vinner.

Tänk på att om Person A står i mål och har 5 prickar, och Person B slår bollen utanför, så får person B bli målvakt, men Person A har fortfarande kvar sina prickar tills han blir målvakt igen!
Det där är den vänliga versionen. Den riktiga versionen är likadan men den är "lite" annorlunda. Det är den jag kör hela tiden. Den riktiga versionen är exakt lika utom det att den som förlorar får ställa sig bakvänd i målet men stjärten utåt, och så ska dom andra skjuta på honom. Hårt eller mjukt väljer man själv.
Bidrag från:
Marcus Näslund
Läs eller lämna kommentarer (0)

Scoutbrännboll

Material
  • Fotboll
  • Brännplatta
Kategori
Betyg 3.77/153

Beskrivning
Samma princip som vanlig brännboll, fast utan slagträn eller koner och man använder en fotboll. Deltagarna delas upp i två lag. Ett lag börjar som utelag, ett som innelag.

Utelaget sprider ut sig på spelplanen, innelaget ställer sig på ett led framför utelaget. Förste man i innelaget tar några steg fram, tar upp fotbollen och kastar ut den så långt han förmår över utelaget. När bollen är kastad springer han runt sitt lag så fort han kan, för varje varv sprunget runt laget tilldelas en poäng.
Utelaget försöker fånga den utkastade fotbollen så kvickt man kan.

När någon lyckats ta upp den, samlar sig utelaget på ett led efter personen med bollen. När alla i utelaget står bredbent på led, ska förste man försöka rulla bollen mellan benen på alla sina lagkamrater ner till den som står sist i ledet. Sisteman fångar upp bollen, springer fram till brännplattan, lägger ner bollen och säger BRÄND!!! Då måste löparen från innelaget sluta springa runt sitt lag och ställa sig sist i ledet. Nästa man från innelaget kliver fram, tar upp bollen, kastar, springer osv... Efter utsatt tid byter lagen sida.

Det går även att låta den som ska kasta/skjuta ut bollen stå i en "utkastscirkel" markerad av koner i ring mitt på spelplanen. Från ringen är det tillåtet att kasta åt vilket håll som helst och utelaget måste då sprida ut sig runt om och får ej beträda marken inuti cirkeln. Sedan har utelaget en särskild plats på planen från var de måste formera sitt led från när de ska rulla bollen till sisteman.

Innelaget står uppställt på led en bit utanför cirkeln.

Läs eller lämna kommentarer (0)

Såp-boll

Material
  • Fotboll
  • Stor presening
  • Såpvatten
  • Två mål
Kategori
Betyg 3.61/61

Beskrivning
På ett läger jag var på för ett tag sedan pågick följande tillsynes farliga men säkert vansinnigt roliga aktivitet. Två lag, en domare, en presenning, en stor spann med såpa och vatten, en boll, två mål. Målen placeras på kortsidorna av presenningen, som är väl insåpad och riktigt hal. Bollen läggs mitt på planen. Lagen står på led bakom sina mål och varje deltagare har ett nummer. Om domaren säger "Nummer 1!" ska de första i varje lag ta sig fram till bollen och försöka göra mål på vanligt fotbollsmaner. Säger domaren "Nummer 2!" gäller det samma för nummer 2 i varje lag etc. Kräver ett visst mått av försiktighet då det säkert finns alla chanser att samla blåmärken. Utföres med fördel på mjuk gräsyta, gärna med nedförslut för ökad svårighetsgrad. Går säkert att utföra någon form ut av dragkamp om en pinne mellan de två kombatanterna istället för fotboll.
Läs eller lämna kommentarer (1)

Gränsbrännboll

Material
  • Mjukboll
  • Gymnastikbänkar
Kategori
Betyg 3.89/82

Beskrivning
Även kallad spökboll. Deltagarna delas upp i två lika stora lag. Gympasalen delas upp i två stora planhalvor, avgränsade med en mittlinje. Dessutom ska det finnas två smala remsor, längs kortsidorna av de stora områdena. Lagen tar vars en planhalva i besittning och utser ett "spöke" som skickas över till den smala remsan bakom motståndarlaget.
Det går att dela av spelplanen medhjälp av gymnastikbänkar.

Ledaren släpper in en mjukboll på planen och spelet kan börja. Målet är att träffa motståndarnas spelare genom att kasta bollen på dem (dock inte spökena i de smala områdena!). Blir man träffad är man bränd och får snabbt springa över till "spökremsan". Bollen måste träffa utan att studsat i marken eller väggen för att gälla som bränning. Träffar i huvudet gills inte. Den som blir bränd först i varje lag byter plats med "spöket" men alla brända därefter stannar kvar i "spökremsan".

Spökenas uppgift är att hjälpa kompisarna som är kvar på planen genom att snappa upp bollar som rullar genom motståndarnas planhalva. Spökena får också försöka träffa motståndare med bollen, det går att passa bollen över till ett spöke som har bättre läge att träffa en motståndare. De lag som först lyckas göra alla motståndarna till spöken har vunnit.

Man kan variera leken genom att göra det tillåtet att skydda sig med händerna (lättare) eller släppa in fler bollar på plan (svårare).

Det går även att minska på spelytan för att få upp tempot i spelet! Lättast att göra om man använder bänkar som avgränsare.
Läs eller lämna kommentarer (3)

Bollkamp

Material
  • Massor av bollar
  • Gymnastikbänkar
Kategori
Betyg 3.57/37

Beskrivning
Lämpar sig bäst i en utrustad gymnastikhall. Deltagarna får vars en gymnastikboll och delas upp i två lag som ställer upp på vars en sida längs salens kortsidor.
Om man vill kan man lägga gymnastikbänkar längs kortlinjerna som en "mur". Bänkar gör det också möjligt att anpassa längden på spelplanen för yngre deltagare.
I mitten av salen placeras en större boll.

På signal från ledaren gäller det för lagen att med sina bollar träffa bollen i mitten så att den rullar över till motståndarnas sida. Vinner gör det lag som får mitt-bollen att rulla över hela vägen till motståndarlaget. Man kan även tidsbegränsa leken och förlorar gör då det lag som efter slutsignalen har mittenbollen på sin sida.

En annan sak man kan lägga till är att varje lag utser två insamlare, personer som får röra sig inom området i mitten. Deras uppgift är att samla in lösa bollar på sin planhalva och lämna över till sina lagkamrater.
Personerna i mitten får absolut inte röra mitt-bollen eller själva kasta bollar mot den.
Insamlarna hjälper till att hålla tempot uppe i leken.
Läs eller lämna kommentarer (0)

Leta prylar

Material
  • Prylar!
  • Papper
  • Pennor
Kategori
Betyg 3.84/256

Beskrivning
Dela upp deltagarna i lag och utse lagledare.
Ledaren skriver upp ett gäng prylar och ger en lista till varje lagledare.
På utsatt tid ska lagen hitta så många som möjligt av sakerna på listan.
Svårighetsgraden på leken varieras genom listans innehåll.
Bidrag från:
Patrik Korp
Läs eller lämna kommentarer (0)

Akta väggen

Material
  • Ögonbindel
Kategori
Betyg 3.64/359

Beskrivning
Deltagarna delas in i två lika stora lag. Deltagarna står vid en startlinje på led i sina lag i riktning mot en vägg. Avståndet till väggen kan vara 4-5 meter.

De två första i varje lag får en ögonbindel. På startsignal börjar båda samtidigt gå mot väggen med händerna på ryggen. Nu gäller det för dem att komma så nära väggen som möjligt utan att nudda den. När en deltagare tror sig kommit så nära som möjligt stannar man. När båda stannat tas ögonbindlarna av och man kontrollerar vem som står närmast. Den som står närmast får en poäng till sitt lag. Sedan gör övriga i lagen likadant. Laget med mest poäng vinner.

Nuddar någon väggen är denne ur leken. Antingen får andra laget en gratis poäng eller så kan man vänta med avgörandet och se om även den andra personen "går in i väggen" så att rundan slutar oavgjort.

Är man nervös för väggkontakt så kan förstås väggen bytas mot en markering i golvet. Då gäller det att komma så nära markeringen som möjligt. Vill man vara hård i bedömningen kan man vara ute om man går förbi. En bra övning i avståndsbedömning!

Läs eller lämna kommentarer (9)

Namnduell

Material
  • Filt
Kategori
Betyg 3.91/245

Beskrivning
Deltagarna delas i två lag som sätter sig på led på vars en sida bakom ett skynke, tex en sliten filt eller lakan. En person från vardera laget väljs tyst ut och ställer sig mitt emot varandra på endera sidan av skynket. När skynket faller gäller det att snabbast identifiera personen som står framför en genom att högt säga dess namn. Den som är snabbast vinner över sin motståndare till sitt lag.
Läs eller lämna kommentarer (3)

Irländsk julafton

Material
  • Pinnar till lagen (ca 50 cm långa)
Kategori
Betyg 3.96/239

Beskrivning
Deltagarna delas in i lag. Alla lag ställer upp längs en startlinje och framför varje lag sticks en pinne i marken, en halvmeter långa och ca tio meter från lagen. Tänk på att det ska vara en pinne per lag. Första personen i varje i led rusar fram till lagets pinne och snurrar tio-tolv varv med pannan tryckt mot pinnen. När personen har tagit sig tillbaka till ledet får nästa starta. Men det är inte lätt!

En variant, om man inte har tillräckligt med deltagare till flera lag, är att varje deltagare har en egen pinne som de ska snurra tio varv kring. Sedan ska de försöka springa en kort sträcka och passera en mållinje.
Läs eller lämna kommentarer (0)

Fyra man i soffan

Material
  • Stolar
  • Papper
  • Penna
Kategori
Betyg 4.18/200

Beskrivning
Udda antal deltagare, minst nio. Skriv deltagarnas namn på varsin lapp som viks ihop.

Placera stolar i ring två och två, en stol mer än antalet deltagare. Fyra av stolarna placeras ihop och bildar "soffan".

Deltagarna delas upp i två lag. Ena laget har en deltagare mer det andra. T ex pojkar mot flickor. (Det måste på något sätt framgå vilket lag man tillhör.)

Deltagarna sätter sig på stolarna. På varannan stol från ena laget, och på varannan från det andra.
Varje deltagare får en hopvikt namnlapp som bara han själv får läsa.

Den som sitter vid en tom stol börjar. (I "soffan" räknas stolarna höra ihop två och två.)

Han ropar ett namn. Den som har namnet på sin lapp kommer och sätter sig på den tomma stolen. Dessa två byter nu lappar med varandra.

Den som nu sitter vid en tom stol ropar ett nytt namn etc. När man hållit på en stund kan man räkna ut vilka namn de som sitter i "soffan" har på sina lappar och på så sätt kalla ut motståndarna och i stället försöka få in sina egna.

Det lag vinner som lyckas placera fyra av sina deltagare samtidigt i "soffan".
OBS! Deltagarna får inte ropa det namn som står på deras egen lapp. Samma namn får inte heller ropas två gånger i följd!
Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (6)

Pin It on Pinterest