Långnäsa

Material
  • Pinne
Kategori
Betyg 3.81/62

Beskrivning
Här är en lek som vi lekte ofta på skolgården på 80-talet i Luleå när snön hade tinat bort.

Redskap: 1 rak pinne ca 20 cm lång. En större grusad plan, t.ex. en fotbollsplan eller en skolgård. Det går även på asfalt med krita men blir rätt stökigt.

Antal deltagare: minst 2 men helst fler.
Så här går det till:
Varje person ställer sig ca 2-3 meter från varandra och ritar en ring ca 1 meter i diameter i gruset runt sig själva. Ringarna ska vara lika stora.

Ena deltagaren börjar med att försöka kasta pinnen (attackera) så den landar inne i en av de andra deltagarnas ringar (mark). Stannar pinnen då den landat helt utanför den andres mark misslyckas attacken. Lyckas attacken, en del av pinnen blir kvar innanför marken, så blir den som har marken av med den bit den inte står på (längs med pinnens riktning).

Om pinnen landar mellan benen får markägaren välja sida.

Om markägaren med hjälp av sina ben lyckas förhindra attacken genom att sparka iväg pinnen innan den har landat så för denne rita en långnäsa ca 40 cm bred från där den står eller sitt närmaste markområde fram och runt pinnen. Området som den markägaren nu har är mycket större men samtidigt mycket svårare att försvara från nya attacker.

Det är den som blev attackerad senast som i sin tur ska attackera sina medspelares marker (ringar och långnäsor) därnäst. Om en person förlorar så mycket mark att den bara har kvar tillräckligt för att ställa ned sina fötter har den åkt ut.
Bidrag från:
Erik Edlund
Föregående sida
 

Kommentarer

1. Marica Pensjö - 2013-06-23 20:40:03  
Den här leken minns jag också från min barndom i Helsingfors. Den var väldigt spännande och rolig. Vi lekte den ofta. Vi var i skolåldern när vi började leka den.
2. fifa coins - 2016-05-18 04:28:15
Up yours!
fifa coins https://www.liketly.com/blog/199947/fifa-16-ready-for-january/

Skriv en kommentar







Pin It on Pinterest